onsdag 12 juni 2013

Hårtvål

För några månader sedan började jag tvätta håret med den sk balsammetoden något som fungerade jättebra på mitt hår. Det enda jag upplever som lite negativt med att tvätta håret med balsam är att balsam inte löddrar. Så jag provade att tvätta håret med tvål istället och tycker det fungerar jättebra, håret blir mjukt och håller sig rent länge. Den stora skillnaden mellan att använda balsam och tvål är just att balsamet inte löddrar vilket tvål gör. Man jobbar upp ett lödder i handflatorna och så är det bara att köra

Hårtvålen jag skrev om i ett tidigare inlägg, Liggett's, köper jag hos amerikanska iHerb för ca 30 kronor. Har sett den i någon svensk nätshop men här brukar den kosta upp mot 100 kronor! Visst är deras hårtvål bra men jag skulle absolut inte betala 100 kronor för en liten tvål på 99 gram. Så när jag inte har Liggett's till hands använder jag Urtekrams fasta tvål, den går precis lika bra som Liggett's och dessutom luktar deras rostvål mycket bättre än Liggett's tvålar gör.

För de som inte använt tvål till håret tidigare och vill prova så är det bra att veta detta: håret är jättesträvt medans det är blött när man tvättar med tvål. Det är helt omöjligt att dra en kam eller ens fingrarna genom håret när det är fuktigt. Själv fick jag lite smått panik första gången när jag kände hur strävt det var, trodde att jag aldrig skulle kunna reda ut håret igen. Men det gick bra, man får helt enkelt vänta tills det är torrt innan man kammar eller borstar håret, när det sedan är torrt försvinner strävheten. Tycker man inte om den där sträva känslan i håret som blir när man tvättar med tvål kan man ju alltid använda ett balsam utan silikoner eller sulfater som man gör när man använder balsammetoden, finns en lista över dessa här. Många som tvättar håret med tvål och som inte vill använda annat än naturliga produkter till håret sköljer det istället för balsam med äppelcidervinäger utspätt i vatten vilket tydligen stabiliserar ph-värdet i hårbotten och gör det lite mjukare. Själva lukten av äppelcidervinäger försvinner när håret torkar, här går det att läsa mer om detta.

Min favorit, Kung Markattas äppelcidervinäger. 

5 kommentarer:

 1. Jag använder DERMANORDs "Hair & Body Shampoo" till hela kroppen, inkl håret. Helst den med tea-tree. Jag föredrar den flytade formen på rengöringsgrejor för kroppen.
  Kram från EvaLinnea

  SvaraRadera
 2. Det var många intressanta o goda råd! Vårat järnhaltiga vatten fungerar inte så bra med något shampo.... så det är alltid intressant med andra metoder!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Eftersom tvål är basisk och håret och hårbottnen inte är det vet jag att just en balansering för pH-värdet är viktigt. Jag fick enorma problem med mitt hår förra hösten när jag bytte shampoo och inte visste att det var ett mycket basiskt shampoo. Shampoon bör ligga runt 4-5.5 i pH. Jag tappade väldigt mycket hår under flera månader och hade en enorm klåda. När det hela nu läkt ut har jag faktiskt tjockare hår än tidigare men det var en pärs.
  Så shampoon bör ha syrligt pH och likaså balsamet för att håret skall må bra. Kram!

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant läsning, men jag använder olika shampoo.
  Aldrig samma en längre tid, även bara låta håret vara när man
  t.ex. doppat sig i sjön. Jag tvättar inte håret varje dag, och
  har aldrig prövat din metod men det är aldrig försent.
  Kram, må väl/ Eva

  SvaraRadera
 5. Såg att de hade Liggett´s tvål på Ica Maxi för 89,90:-

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!