tisdag 7 mars 2017

Smälta ner och göra om en tvål

Har hittills haft tur i mitt tvålmakeri, mina tvålar har (oftast) blivit hyfsat snygga. Av den anledningen hade jag aldrig provat på att smälta ner och göra om en tvål.
Men när jag nu hade den där fulingen liggande hemma som egentligen skulle blivit en rosa, snygg Alla-hjärtans-dag-tvål så var det ju ett ypperligt tillfälle att prova.
Googlade först ihärdigt på "soap rebatch" för att få tips och idéer om hur man gör.

Tog tvålbitarna och rev ner dem med ett vanligt rivjärn.Denna "tvålröra" fick sedan stå länge och väl i vattenbad, tills den var mjuk. Då hällde jag i en skvätt mjölk och en slatt vatten - något jag fick tips om på nätet.
Konsistensen på det hela liknade något som kunde varit rabarberkräm med alldeles för mycket potatismjöl i.

Denna gegga stoppade jag ner i tvålformen igen och så fick den stå över natten och stelna innan jag skar upp tvålen i bitar.
Resultatet? En om möjligt ännu fulare tvål än innan - då var den ju i alla fall hjärtformad. Med det där "grumliga" man ser i tvålen nu så ser den mest ut som en några dagar för gammal köttfärslimpa (hur lyckas jag se mat i allt??!!).  Kissen önskar att det verkligen VAR köttfärslimpa.

Det här var en rolig och intressant grej att prova på, men nästa gång jag misslyckas med en tvål så kommer jag använda den som den är.

Man kan göra detta även om man har en massa överblivna tvålbitar som man smälter ihop och gjuter om till en enda tvål.


4 kommentarer:

 1. Den var faktiskt finare innan, fast å andra sidan fungerar den säkert för ändamålet oavsett utseende ;)

  SvaraRadera
 2. Friskt vågat, hälften vunnit! Kul att experimentera i alla fall och alltid lär man sig något.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Ha ha ha . . . du var väl kanske hungrig i samma veva du höll på med dina tvålar, ja då blev det en 'köttfärslimpa', 'fniss'.
  Det var som om du bakade något gott också, den andra bilden där du rev tvålen i ett rivjärn ser ur som nötter, russin och havregryn.
  Men sen blev det havregrynsgröt, inte min favorit frukost.
  Katten verkar inte heller gilla resultatet.
  Kunde du inte blanda i lite karamellfärg, hi hi . . .
  Ha de gott Annelie/ kram Eva

  SvaraRadera
 4. Ja, ibland blir det inte som man tänkt sig. Men förhoppningsvis så fungerar den bra även om den ser ut som köttfärslimpa. :-)
  Ha det fint!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!