måndag 22 februari 2016

Tvålmakeri - ett utrotningshotat hantverk?

Har någon kanske reflekterat över att det i Sverige finns relativt få tvålmakare? Eller att när man väl hittar någon som säljer sina handgjorda tvålar så är priset på tvålen oftast allt annat än blygsamt?

Den största anledningen till detta är förmodligen de höga avgifter som måste betalas för att registrera och sälja handgjorda tvålar. De årliga avgifterna ligger på 4000 kronor för verksamheten och 600 kronor per produkt. Lägg sedan till att tvålen ska tillverkas av olika oljor, skäras till och ligga på mogning för att sedan slås in. Så för att få en ekonomisk vinst och kunna leva utav tvålförsäljning gäller det att sälja en himla massa tvålar.

Tyvärr är det flera tvålmakare som kastat in handduken och gett upp då det inte fungerat ekonomiskt. Olea Naturtvål och Tvåleriet är exempel på dessa. 

De lagar som finns gällande tvåltillverkning är inga speciallagar vi hittat på i Sverige utan gäller för hela EU. Och visst, det är viktigt att det finns en kosmetikalagstiftning. Problemet ligger i de höga avgifterna för de små tillverkarna.

Angående tillsynen av kosmetikalagstiftningen kan man läsa följande på Läkemedelsverket:

Medlemsländerna ska enligt förordning (EG) nr 1223/2009 om kosmetiska produkter utföra tillsyn av de kosmetiska produkterna, men hur denna tillsyn finansieras är upp till medlemslandet. 
Sverige har valt att finansiera tillsynen genom att ta ut avgifter från de som släpper ut eller tillhandahåller kosmetiska produkter i Sverige.


Det är alltså genom dessa avgifter som Läkemedelsverket finansierar tillsynen. Så möjligheten för att avgifterna kommer tas bort eller sänkas får väl anses vara minimal.

När det gäller att tillverka och sälja mat, är reglerna inte alls lika strikta som för att tillverka tvål. Är det bara jag som tycker detta är lite mystiskt??

Vill du läsa ett intressant inlägg om en man som ville ta till vara på sin gårds produkter och börja sälja egentillverkade tvålar och bivaxsalva så läs detta inlägg Hemkokt tvål kan ge fängelse.

  I tvålsamlingen trängs nu tvålar från Gotland till Thailand. Den oranga i mitten, Höstvindar, kommer från Klockaregården som gör skandalöst härliga tvålar!!


Själv säljer jag mina tvålar på hobbynivå......hoppas slippa hamna i finkan för det.

7 kommentarer:

 1. Lagar är väl bra, men det kan och är för många lagar i detta land.
  Jag tror att Sverige tillhör de länder som har flest lagar, halleluja
  Som sagt det kan gå till 'överdrift med dem', så det blir komedi.

  Dina Alla hjärtans tvålar var och är helt underbara, barnbarnen
  två tjejer de bara ville 'tvåla sig' hela tiden. 'fniss'
  Stopp och belägg, ni kan bli för rena sa jag till dem, du skulle se deras ögon, hi hi hi . . . .
  Jag har fått dem ända från Katalonien sa jag och då blev de ännu mera intresserade och förstod att man bara får tvätta sig med dem till helger, *he he he*

  Jag förstår att detta handmade tvål yrket försvinner med tiden om
  'de' inte ser över lagen som ska passa alla. Man måste väl få vara
  en vanlig liten egentillverkare i 'husbehov' och för nöjes skull.
  Det finns ju många som handarbetar på olika vis utan 'affärstvång'.

  Sköt om dig och dina sköna tvålar.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina barnbarn förstår sig verkligen på det där med tvål;)Jag är likadan när jag är i duschen, kan stå därinne en hel dag om tvålen är tillräckligt härlig.

   Radera
 2. Ja, dessa lagar! Vad trött man blir! Brukar köpa tvål på "Tvålfabriken" i Hjo. De kostar! Måste komma igång och göra egna.
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Jaså, har Tvåleriet slagit igen.
  Jag hoppas du fortsätter. Säljer du bara hemifrån? Vad mycket olika sorter. Hur många sorter gör du själv? / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Tvåleriet har inte slagit igen men dragit ner på sin tvåltillverkning. Från att ha en massa tvålar säljer de nu bara tvål för hundar och raktvål Kontaktade henne via mail och anledningen är att utgifterna för registrering av tvålarna äter upp inkomsterna.

   Radera
 4. Lagar och regler på gott och ont...och ibland kan man verkligen fundera för vem de finns.

  SvaraRadera
 5. Åh, det är så det ligger till! Tack för att du berättade! Nu ska jag inte muttra om varför dessa tvålar är så dyra, utan istället köpa en!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!