torsdag 28 januari 2016

Kaustiksoda till tvål - varför?

Har fått ett par frågor om varför man har kaustiksoda/lut i tvål. Hur kan något så frätande bli tvål. Så här kommer lite om detta. Har gjort det lätt för mig och helt enkelt kopierat/klistrat in vad man kan läsa på Shenet:

För att fett ska förtvålas krävs en stark alkali; i såpa kaliumhydroxid, i två natriumhydroxid (kaustiksoda). Kaustiksodan spjälkar upp fettet i dess beståndsdelar fettsyror och glycerin. När bindningen mellan dem har brutits är fettsyrorna bokstavligen fria att reagera med vattnet och bilda det alkaliska salt som är själva tvålen. Det betyder inte att den färdiga tvålen kommer att bestå av en massa kaustiksoda. När tvålen just har bildats är den fortfarande så alkalisk att man inte ska ta i den. Efter en månads mognad har pH sjunkit till 9-10 (måttligt alkalisk) och tvålen kan användas på huden. 

På Hemtvål (underbara tvålar) kan man läsa:
Vid förtvålningen/saponiseringen, som är en kemisk process som uppstår när fett och lut (lut = kaustiksoda och vatten) blandas, bildas ämnena tvål och glycerin.

Har sett att förhållandevis få tvåltillverkare skriver kaustiksoda i sina ingredienslistor. Förmodar att det är för att mogen tvål inte längre innehåller kaustiksoda och/eller för att ordet Kaustiksoda inte är särskilt säljande. Samtidigt är det ju en basingrediens som måste till för att det ska bli tvål. 
Hur som helst är det lite förvirrande eftersom man kan tro att en del tvålamakare använder kaustiksoda och en del gör tvålar utan, men så är det ju inte.

Kaustiksoda hittar man på t ex målaraffärer, välsorterade matbutiker, Ö&B, etc. Ska du ge dig på tvåltillverkning så se till så att köpa ren kaustiksoda, utan tillsatser. Har själv gjort misstaget att försöka göra tvål med en produkt som hade tillsatser (det blev definitivt ingen tvål).
Gripen och Nitor är exempel på två märken som har ren kaustiksoda.



Kan det smaka med en oliv kanske?

På min spanska kaustiksodan står det praktiskt nog vad den kan användas till, så det är ingen risk att köpa fel. Förutom tvåltillverkning och avlopp kan den användas till.......................... oliver!!!
Det finns olika sätt att göra så att oliverna förlorar den beska smak de har när de är nyplockade, att använda kaustiksoda är ett av dessa.  





5 kommentarer:

  1. Visst känns det lite konstigt att något så frätande används till tvål, men det känns ju ändå mer mystiskt att det används till oliverna...(fast det kanske visar att det inte är så frätande efter ett tag...

    SvaraRadera
  2. Även jag hajade till över kaustiksoda i tvål. Bra att du berättar hur det är.
    En helt annan sak - jag såg i morgpnprogram på TV där de gjorde tortillia med kokt majs. Alltså från grunden. Man skulle ha i calciumoxid. Viktigt att det inte fick inandas och det skulle kallna utomhus. Plötsligt blev jag inte så sugen på att pröva. Det skulle man ändå äta.
    Ibland är det bäst att inte veta, men det vill man ju. / Britt

    SvaraRadera
  3. Detta va väldigt intressant och tack att du tog upp det :-) Så lut och kaustiksoda är typ samma. Man lär sig saker hela tiden. Också ett torrt skämt till dig: Har du nya tvålar på lut?
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Jisses vad lite man vet, nej inte lite, utan inget.
    Man bara 'hänger med' i livets karusell . . . .
    När jag nu läser detta blir det väldigt intressant, kemi var inte mitt bästa ämne . . . . .
    Kramen/ Eva

    SvaraRadera
  5. Perfekt att veta innan man ger sig på tvåltillverkning, jag har undrat detta ett tag, om man ska göra från grunden eller köpa tvålmassa, men tvålmassa vill jag inte ha.. När jag försökte läsa om hur man gör tvål från grunden så blev jag bara förvirrad; varför ska man ha frätande saker i tvålen? Är det ens bättre att göra egen tvål än att köpa isf? osv.

    Men jag förstod att det förvandlas, men hur visste jag inte. Tack för förklaringen, nu ska jag försöka med att tillverka tvål.

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!