onsdag 15 april 2015

Skörda sin egen Timjan.


Måste erkänna att jag tidigare var en riktig slösare. Levde mycket efter "Släng och köp nytt". Numera är jag en riktig loppisfantast.
Tidigare gjorde jag först handelslistor utifrån vad jag ville äta, nu går jag och handla först och äter efter vad som fanns som utbud. Bättre sent än aldrig att få in lite sunt "bondförnuft" i huvudet.

Jag lever mellan två boenden och kan inte vara så självförsörjande på grönsaker som jag önskar. Blir lite sunt avundssjuk när jag läser hos mina bloggvänner att de äter egna potatis, morötter, inlagda och syrade grönsaker, etc under hela vintern.Det får mig att tänka på min mormors matkällare där burkarna stod på långa rader. Hennes inlagda gurkor var det godaste jag ätit. Brukade vara nere i hennes förråd och nalla gurkor. Tills hon kom underfund med att det bångstyriga barnbarnet varit i burken och hon satte dit stora klistermärken med ordet "GIFTIGT" på gurkburkarna. (Gurkburk..... perfekt ord att uttala som smålänning). Det funkade, hon fick ha sina gurkor i fred efter det.

Hur som helst, Timjan var dagens ämne.
Min lilla Timjans-burk stod tom i skafferiet och jag skrev automatiskt upp det på inköpslistan. Tills jag kom på att jag ju faktiskt bara runt knuten har ett helt fält med Timjan - så varför köpa? Brukar plocka Timjan och ha en bukett på bordet men har aldrig tidigare tagit till vara på den för att använda i matlagning. 


Nu hänger en stor bukett upp-och-ner på en herrbetjänt med ett papper under. Där ska den få hänga torrt och mörkt ett bra tag så blad och blommor får trilla ner, sedan blir det till att ruska den lite ordentligt när den väl är riktigt torr.

"Egen skörd är guld värd"


10 kommentarer:

 1. Å så vackert med timjanbukett! Klart du ska plocka egen när det finns.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Så härligt att kunna plocka ute! Jag har aldrig odlat timjan själv och funderar lite om de klarar växtzon 5-6 eller om det är ett växthus som gäller då? Ja, det får jag ta reda på. Tack för tipset! Fin dag till dig!

  SvaraRadera
 3. Jag torkar mycket örter. Det är litet pyssel, men det är värt det. Man känner sig litet nyttig som gjort det när man kan ta egen timjan, oregano, rosmarin, anisisop m fl. / Britt

  SvaraRadera
 4. Kan du tänka dig att sådant 'bondförnuft' har även jag. Handlar efter det som man hittar och trollar fram egna maträtter. Inte måste man kolla recept hela tiden.
  Sommaren är bäst med färska råvaror, vi äter mycket grönsaker, ja till allt.

  Timjan älskar jag i mat, det finns hos mig, och flera olika sorter.
  Äntligen har Svenskarna blivit mera kulturella i matlagning med alla dessa kryddor som finns som tillbud. Jag gillar att testa mig fram, jag kryddar efter behag, hihi....

  Må så gott under dina palmer. Jag är lite avund ändå . . . .
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 5. Egna kryddor smakar bäst och några färska kryddkvistar i grytan är inte fel det heller! Nu frossar vi i gräslök här.
  Ha det så bra!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt med egna kryddor! (Det är i och för sig det enda jag odlar numer, sedan växthuseran tog slut, men det är bättre än inget!)

  SvaraRadera
 7. Så härligt! Jag var nyss och hälsade på yngsta dottern som bor i Barcelona, och det växer ju rosmarin här och där också. Verkligen skönt klimat i Katalonien.

  SvaraRadera
 8. Att kunna ha egenodlade varor måste ju vara det allra bästa. Underbart med färskt och nyplockat. Jag tycker man känner stor skillnad om man äter något som precis plockats jämfört med det som säljs i affärerna.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Haha nej det ordet är nog inte lätt att uttala då :)) Min lilla odling utökas i år. Är ju nybörjare så jag kör på säkra kort. Lätta kort. fast även såna kan man ju misslyckas med.

  Ha det bra!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 10. Åh, min favoritört. Vilken underbar kombination med sommar i Småland och vinter i Katalonien. Kan det bli bättre? Det skulle vara sensommar i Cornwall då.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!