lördag 14 mars 2015

Hemgjord eterisk apelsinolja

Att göra sin egen eteriska apelsinolja är lätt som en plätt. Apelsiner, en skvätt vodka och några dagars väntande och skakande är ungefär det som behövs.

Låt skalen av apelsin (så lite av det vita som möjligt) ligga och torka mörkt tills det är helt torra, tar ett par dagar. Skär sedan skalen i småbitar och lägg i en tättslutande glasburk, häll över vodka och låt skalen ligga och dra i ca 1 vecka. Förvara burken mörkt och skaka den minst ett par gånger varje dag. 
Sila därefter bort skalen och kasta dessa. Låt nu burken stå öppen 2-3 dagar utan lock (fortfarande mörkt) så att spritdoften dunstar bort.

Färdigt!! Nu har du en en alldeles ljuvlig vätska kvar som doftar som en hel apelsinlund.


 Örtblomman kan man läsa mer om eteriska oljor.

Jag är som sagt en riktig tvålnörd som älskar tvålar i allmänhet och citrusdoftande tvålar i synnerhet. Ska passa på att rekommendera ett par bra, ekologiska, prisvärda och citrusdoftande tvålar.

Faith in natures Apelsintvål luktar syndigt gott, man har nästan lust att sätta tänderna i tvålbiten. 

Bentley Organics Grapefrukt & Citrontvål luktar kanske inte lika friskt av citrus men det är en härlig och dryg "gåsäggsformad" tvål som aldrig tycks ta slut.

Har just nu en Bergamottdoftande tvål på mogning som jag gjorde förra helgen. Här är den precis uttagen ur formen (det mest spännande tvålmakerimomentet enligt mig) och väntar på att bli uppskuren. Den kommer att vara klar lagom till Påsk vilket ju passar perfekt, kyckling-gul som den är.



PS.
Under momentet då burken ska stå öppen så att vodkan dunstar bort är risken stor att man får en och en annan inte helt obehaglig nostalgikick från tiden då det var "inne" att dricka Screwdriver.




14 kommentarer:

  1. Spännande! Måste ju prövas =)

    SvaraRadera
  2. Låter spännande, älskar citrusfofter :)
    Men det blir väl tinktur, inte eterisk olja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej egentlligen är det nog inte en äkta EO. Men när jag googlade efter spanska recept på eterisk apelsinolja kom denna variant upp i mängder. Så jag kör kör lite spansk axelryckning och kallar det också för eterisk olja.
      Har tänkt jag ska in till grannen (igen) och palla citroner så jag kan prova med citronskal.

      Radera
    2. Lyx, att palla citroner :)
      Skalen på citrus är så goda, alldeles för många slänger.
      Tips. Testa att även lägga skal/zest i en fin olivolja också. Det blir fantastiskt gott till salladsdressingar, på grillad kyckling eller fisk mm.

      Radera
  3. Det lät väldigt spännande, det får nog bli ett test av detta!

    SvaraRadera
  4. Synd att jag har min doftallergi. Det måste vara doftfritt hemma hos mig.
    Annars kan jag tänka mig att denna olja luktar mycket gott.
    Och den där tvålen som håller på att mogna ser helt klart ut som en tårtbit. :)
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Så enkelt! Och smart, skalet slänger man ju i alla fall. Tack för tipset. Visst är det sånt man kan sätta små träpinnar i och få doftspridare hemma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med de små träpinnarna var en nyhet som jag ska testa. Använder denna när jag gör tvål, eller helt enkelt bara till att sniffa på, luktar ljuvligt.

      Radera
  6. Det låter härligt. Men olja? Hur kan det bli olja?
    Citron är också en av mina favoritdofter. Citronberbenan kan jag aldrig få för mycket av. Bara att ta i den gör en glad.
    Din senaste tvål är lik glass. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eteriska oljor är, trots sitt namn, inte "feta" oljor. Kika in på länken till Örtblomman (under första fotot), där kan du läsa mer om eteriska oljor.

      Radera
  7. Kul! Måste pröva någon gång....
    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Vad enkelt och smart! :)
    Skulle gärna testa någon gång, vet bara inte riktigt vad jag skulle använda den till sen eftersom jag inte brukar tåla grejer på huden med citrus i :(

    SvaraRadera
  9. Du verkar vara en tvålens mästare!
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  10. Tack för tipset. Apelsinolja måste jag se till att testa jag också. :)

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!