söndag 22 mars 2015

Konst(-igt)

Är någon sugen på lite konst så här i slutet av veckan så kommer här ett par bilder.

Denna skapelse ingår i utställningen La bestia y el soberano på MACBA i Barcelona och ha varit ett minst sagt hett ämne i pressen veckan som gått.

För den som inte riktigt ser vad verket föreställer är det Juan Carlos I som kräks en blombukett liggandes på alla fyra på en hög nazi-hjälma med Domitilia Barrios de Chungara bakom som i sin tur har en schäfer bakom sig .................................och de leker varken följa-John eller dansar Jenka.


Konst eller bara konstigt?

När de ansvariga för museet fick syn på objektet straxt innan utställningen skulle öppnas tog de beslutet att det inte kunde medverka i utställningen. Att ha den fd spanska kungen liggande på detta vis, om än enbart i papier-maché, gick inte för sig. Övriga utställare kontrade direkt med att detta är censur och om objektet förbjöds skulle även de dra tillbaks sina verk från utställningen.

Till slut tilläts objektet och utställningen är nu i full gång. Nyfikenheten är väckt och till och med de minst konstintresserade tar sig en sväng till MACBA.

6 kommentarer:

 1. Ja, det hade nog blivit debatt här med. Känsligt med politiska verk. Här har vi haft vår egendebatt om tanten med väska efter ett foto som blev århundradets bild. I verkligheten gjorde hon ett utfall mot en nynazist. De som säger ja till staty hyllar folkets röst och ställningstagande mot nazism och främlingsfientlighet, nejsägarna hänvisar till yttrandefriheten och att den ska gälla även nazister.. Det slutade med att vi inte fick nån tantstaty.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar hos mig. Glad påsk till dig också !

  SvaraRadera
 3. Nej inte konst, bara jättekonstigt. / Britt

  SvaraRadera
 4. Vilken grej! Och naturligtvis såg jag direkt vad det föreställde...eller inte ;) Sämt åsido så kan det vara en svår balansgång, det där med vad som är censur och inte...

  SvaraRadera
 5. Det där var inget vanligt konstverk! :)
  Onekligen litet utmanande och kanske ännu mera i Spanien.
  Konst är ofta konstig tycker jag. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Onekligen en väldigt provocerande staty och jag kan för lite om politiken bakom för att tycka något. Men jag tycker vi ska vara tacksamma för alla samhällen där vi får provocera och diskutera. Därmed inte sagt att jag tycker alla provokationer är bra, en del är osmakliga och respektlösa.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!