måndag 28 oktober 2013

Odlat kött

Av de globala utsläppen av växthusgaser står köttproduktionen för mer än vad all världens flygplan och bilar släpper ut tillsammans. Totalt står köttproduktionen för 18% av utsläppen och majoriteten av dessa utsläpp kommer från avskogning som görs för att anlägga betesmarker. Enligt Livsmedelsverket äter man i Sverige 48,6 kilo rent kött, 23,4 kilo charkvaror och 10,8 kilo fryst kött, alltså mer än 80 kilo kött per person och år. Sifforna kan ju verka höga men då ligger Sverige ändå under EU-genomsnittet.
Man kan ju kanske tycka att den enklaste lösningen att minska växthusgaserna helt enkelt borde vara att äta mindre kött, fler vegetariska dagar liksom, men tendensen är tvärtemot att vi istället för att äta mindre kött äter mer. Lite synd att vi är så köttfixerade för det finns ju mängder av god och lättlagad vegetarisk mat som gör att både djur, natur, plåbok och människan mår lite bättre

Under de sista 5 åren har holländska forskare arbetat med att ta fram laboratorieodlat kött genom att ta muskelceller från levande kor, en process som ska vara smärtfri för djuren. I somras tillagades och provåts den första laboratorieodlade hamburgaren i London framför ett stort medieuppbåd


Läs mer om odlat kött på Cultured Beef 

Så vem vet. Kanske kommer vi inom en inte alldeles för lång framtid som ett alternativ kunna köpa kött i butikerna som inte kommer från djur? Tills dess rekommenderar jag starkt att ni provar detta goda recept på morotskaka, godare än det kanske låter!!

1 stor morot, 1 dl riven Ost, ett par centimeter finstrimlad purjolök, 1 Ägg och 1 msk pumpakärnor

Riv moroten grovt, och blanda med övriga ingredienser, krydda. Bred ut på botten av en stekpanna och stek 5 min på varje sida. Skaka järnet då och då.


8 kommentarer:

 1. Odlat kött låter inte så lockande, men vem vet..... Stekta rivna morötter är gott! Det vet jag av erfarenhet! ;)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Nej fy sjutton! Det riktigt vänder sig i magen bara jag tänker på "fejkköttet"..din morotskaka skulle jag däri mot inte ha något emot att testa.. =)

  SV: Ja jag rekommenderar absolut att du ser filmen den gröna cykeln.. =)

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
 3. Nej tack till odlat kött. Låter nästan lika oaptitligt som "pink slime" som blandas i köttfärs här i USA. Det är restprodukter av kött som tvättas med starka medel och som sedan mals och används i köttfärs. Det nästan vänder sig i magen. Din morotskaka låter däremot riktigt god. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Vi äter mest vegetariskt =) Gillar det <3 Hoppas du får en mysig dag och tack för receptet....kramen

  SvaraRadera
 5. Tycker det ser läskigt ut med odlat kött... blää, som ungarna säger...
  Däremot ska jag prova din morotskaka :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Det låter onekligen osmakligt med odlat kött. Men finns det någon annan utväg om vi vill ha kvar vår vackra jord.
  <3

  SvaraRadera
 7. Tycker att det låter lite läskigt, nästan lika läskigt som genmanipulerat, eller nä genmanipulerat tror jag är direkt skadligt, odlat kött är jag inte lika skeptisk till..
  Om det inte är skadligt eller plågsamt för djuren är det ju så klart en bra ide´annars.
  Men hur vet man om det är skadligt eller ej?!? Svaret på det lär väl dröja si så där 20 år på sig kanske?!?
  Äter ju själv hur som helst huvudsakligen vegetariskt...

  SvaraRadera
 8. På något sätt blir jag lite äcklad av tanken på odlat kött. Det låter så fel liksom... Morotskaka låter MYCKET godare :-) Kram
  /Liv

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!