onsdag 16 oktober 2013

Miljöbalken

Mest av en slump hamnade jag vid ett tillfälle på vår Miljöbalk, intressant läsning som ledde till ett och annat förvånat "hummande". Tänkte återge några axplock som gör att man lyfter på ögonbrynen av förvåning.

Bekämpningsmedel definieras i miljöbalken på följande sätt:
En kemisk eller biologisk produkt som är avsedd att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer förorsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom.

Hmm, blir man klok på detta? Bra att de vill skydda oss mot skadedjur och mikroorganismer som kan orsaka olägenhet för vår hälsa. Men har de helt missat att flera av de bekämpningsmedel som används är direkt giftiga och kan orsaka olägenhet för människors hälsa och skada på naturen? 

Bestämmelserna i balken syftar till att:
Främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.

Så står det vidare att:
Miljöbalken skall tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan.

Ja, vet inte riktigt vad jag ska säga om vår Miljöbalk, får inte ihop ord och handling.


4 kommentarer:

 1. Tja, det är mycket som inte går ihop här i världen...... Allt handlar om pengar...
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, vi måste alla försöka dra vårt strå till stacken. Marknaden styr och till viss del är det vi som styr marknaden. Jag förstår att man inte kan köpa allt ekologiskt, men man kan lätt byta ut vissa varor.

  SvaraRadera
 3. Hmm, tack för den här blogginlägget! Det fick mig att fundera över något som borde petas in i min avhandling. :)

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!