söndag 15 februari 2015

Hemgjord mandelmassa

Tillhör du de som köper mandelmassa när det är dags att göra semlor?
Det är verkligen busenkelt att göra mandelmassa och bra mycket godare. Finns väl en massa varianter, jag gör så här till 2-3 semlor:

0,5 dl grovmalen sötmandel, 2-3 msk mjölk, 2-3 msk socker.
Bara mosa ihop mandeln, sockret och semlornas inkråm och häll sedan på mjölk till önskad konsistens.

Nu kan man äta Semlor året runt, men annat var det tydligen på 50-talet då konditorer som sålde semlor innan "det var dags" åkte på böter.



Ha en trevlig Fastlagssöndag. Själv skulle jag inte ha något emot att sätta tänderna i en Semmelwrap! Ser oförskämt god ut!

8 kommentarer:

  1. Det får väl ses som ett oskyldigt brott - numera. Se
    mmelwrapen är ju faktiskt en ny grej, som jag inte provat. Däremot har jag gjort bullar som korvbröd. Lättare att äta. Ibland har jag gjort egen mandelmassa, men för det mesta blir den köpt. Dumt egentligen för den måste ju ändå grejas med för att passa till semlan.
    Idag blir det inga semlor. Mullbärsmuffins står i ugnen. / Britt

    SvaraRadera
  2. På tisdag ska jag äta årets första semla! Självklart med hemgjord mandelmassa, den där wrapen ser otroligt lockande ut....
    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Semmelwrap var nåt nytt och likaså förbudet. Jag tycker ändå det är nåt visst med att längt till semlorna, till jordgubbarna, kräftorna, julmaten. Jag vill ha ordning på torpet : )
    Ha det så fint
    Anette

    SvaraRadera
  4. Nu tillhör jag de som inte tycker om mandelmassa över huvudtaget, så det där med semlor har egentligen aldrig varit någon stor favorit hos mig. Och om jag äter så petar jag ju bort mandelmassan, men "bulle med grädde" är inte så dumt det heller...;)

    SvaraRadera
  5. Läste om semmelwrappen för några veckor sedan hos Dagens Nyheter.
    Tycker nog att man tidigarelägger saker och ting litet väl mycket nuförtiden. Vad var det för fel med att ha semlor bara under en viss tid? Förbud kanske är att ta i.
    Låter som en god mandelmassa. Och en favoritdel av semlor tycker jag är just mandelmassan. :)
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att semlor bör man äta på viss tid, varken före jul (som någon konditor gjorde men det blev inte någon stor efterfrågan), direkt efter jul, nej.
    Men från februari månad fram till 'fastan', allt har sin tid tycker jag.
    Det är trevligt med traditioner och när 'de' ska hållas, annars blir det ingen längtan fram till en viss månad.
    Förr älskade jag fastlagsbullar men inte nu längre, tycker allt blivit så sött,
    givetvis har man bakat bullarna och gjort egen mandelmassa m.m.
    Sen ska det vara de traditionella 'vanliga' inga nya 'påhitt', nej nej.
    Ja du ser vilken 'tråkmåns' jag är, hi hi . . . .

    Hade ingen aning om att det var så noga på 1950 - talet, böter . . . oj oj . . .
    Intressant att få läsa det.

    Må fint, kram/ Eva

    SvaraRadera
  7. När barnen var små bakade jag alltid egna semlor med hemgjord mandelmassa... numer äter vi bara en eller två och då blir det köpta från hembageriet och på "rätt dag"
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Jätteroligt att läsa om semleböterna. Vi pratar också om ibland att det var roligare när det var semlor en viss tid, kräftor i augusti osv men vill folk äta så får de väl göra det. Vi köper en och annan under den "rätta" tiden.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!