torsdag 5 februari 2015

Cocktaileffekten

Har vid flera tillfällen hört påståenden om att de mängder bekämpningsmedel och kemikalier som finns i livsmedel, hygienprodukter, leksaker, etc är så låga och säkra att risken att de ska orsaka skada är minimal. På Livsmedelsverket kan man läsa:

Via maten får vi oss mycket små mängder av bekämpningsmedel. Det finns gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedel som får finnas kvar i livsmedel. Gränsvärdena är satta till en mycket låg nivå. Det gör att maten är säker för alla konsumentgrupper, även vegetarianer, barn och gravida.

Men det inte ens Livsmedelsverket vet är vilken påverkan de olika kemikalierna har när de blandas, i den s.k. cocktaileffekten. Den kunskap som finns om kemikaliernas effekt baseras på studier av en kemikalie i taget, om hur mycket av ett ämne som vi kan utsättas för utan risk. Det man däremot vet väldigt lite om är hur de olika kemikalierna interagerar när de blandas. 

Det finns relativt lite forskning om cocktaileffekten. Då det finns tusentals industriellt framtagna kemikalier är det omöjligt att kunna undersöka alla blandningar för att veta vilken hälso- och miljöeffekt de kan ha. Känsligheten för kemikalier varierar även från individ till individ vilket gör att det svårt att studera kemikaliernas effekter på människan.

Men forskning runt cocktaileffekten på djur har visat att kemikalier som var för sig inte hade någon effekt fick en effekt när de blandades. (Här finns ett klipp om detta). Forskning på fisk har visat att låga halter av miljögifter som separat inte skulle ha någon effekt tillsammans fördubblade den giftiga effekten på människocellen. Olika kemikalier som har samma eller motsatt effekt kan när de blandas förstärka eller försvaga varandras effekt. En kemikalie kan påverka hur en annan kemikalie elimineras eller fördelas i kroppen. Detta gör att dosen av en kemikalie som anses vara säker inte längre är säker.

I syfte att "skapa en säker kemikalieanvändning åt nästa generation" har Swetox, Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper, fått 60 miljoner kronor från EU och ska under 4 år studera barns exponering för blandning av kemikalier.

Detta inlägg är inget försök till att skrämma upp någon utan snarare en önskan om ökat medvetande. En del  av dessa kemikalier får vi i oss varken vi vill eller ej, men en massa andra kan vi själv välja bort. 
 
Här finns en länk till Naturskyddsföreningen med tips om hur en del farliga kemikalier kan undvikas.



 
 

9 kommentarer:

  1. Detta har inte direkt att göra med det du skriver men här i USA höjde EPA (landets miljömyndighet) gränserna för tillåtna radioaktiva gränsvärden efter Fukushimahändelsen. Bara så där. Helt plötsligt blev det okej med mer radioaktiviet.
    Skrämmande tycker jag. Och vi har fått MYCKET radioaktivitet här på USAs västkust. Mycket mer än vad folk inser. Och inget skriver man i massmedia om detta.
    Kram!!

    SvaraRadera
  2. Det finns så mycket som är läskigt när det gäller vad vi får i oss, och jag upplever att jag blir mer och mer nitisk när jag handlar. Ibland vore det nästan skönt att göra som strutsen, stoppa huvudet i sanden och låtsas att man varken hör eller ser...;)

    SvaraRadera
  3. Visst får man i sig en del, men om man tänker, kan man iallafall minska efter förmåga. Det verkar vara många unga som tänker på farliga plaster i golv och leksaker och det är ju bra. Hos barnen är det ju ännu viktigare eftersom de får en direkt påverkan. / Britt

    SvaraRadera
  4. Det smyg höjs lite här och där i olika 'saker' som till sist hamnar i våra kroppar.
    Men om man doppar huvudet i sanden länge måste man väl till sist lyfta upp huvudet någon gång och titta, om man vill leva.
    Sakta men säkert tar vi människor död på oss själva och allt runt omkring oss.

    Jag såg på väderkartan att Spanien (Katalonien) har fått snö och kyla.
    Madrid + 3 gr, det är inte mycket att hurra för.
    Men du har väl varma goa Katalanska vinter kläder på dig.
    Må väl och sköt om dig, kram/ Eva

    SvaraRadera
  5. Usch och fy för cocktaileffekten!!
    Jag vet så många som fått cancer och dött de senaste åren, det kan inte bara vara en slump eller generna.
    Detta är så trist att man blir ledsen. Men tack ändå för inlägget och för att du gör en insats när du skriver om detta.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Jaa suck ! Tycker nog att livsmedelsverk och myndigheter känns rätt blåögda...eller är det förträngningsmekanism :-P Skulle så gärna vilja se filmen Underkastelsen av Stefan Jarl, dags för att de visar den i svensk TV nu tycker jag...men de kanske inte törs...strutsmentaliteten är utbredd...
    Riktigt snygg chili i förra inlägget ! Får nog kika in på den där sidan...synd man inte kan varken tyska eller spanska bara :-)
    Ha det gott ! Kram från Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  7. Bra att du tar upp detta ämne som vi pratar alldeles för lite om! Skitkul bild!

    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
  8. Jag är glad att jag hittade dig igen!

    Det bästa är förstås att låta bli så mycket kemikalier som möjligt. Ju kortade innehållsförteckning - desto bättre. Och det gäller allt.

    SvaraRadera
  9. Hej! Fick tips om att besöka din sida från ankistankar.blogspot.se. Kul att även du valt att skriva om cocktaileffekten. Jag gjorde ett inlägg för två dagar sedan, just för att det berör och upprör mig väldigt mycket:) Men det är bra att det finns en minoritet av människor som vågar ta upp frågorna och granska kritiskt.
    Ha en fin dag!

    www.susannasekologiska.com

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!