tisdag 20 januari 2015

Färre ftalater i leksaker?

Det skrivs ofta mycket negativt om miljö och kemikalier. Så när jag läste Testfaktas artikel om att deras granskning av leksaker visat att färre leksaker innehåller ftalater tog jag nästan ett litet glädjeskutt.

Testfakta har undersökt 70 sorters plastleksaker såsom dockor, plastdjur och lego från olika lågprisvaruhus, leksaksbutiker och dagligvarukedjor. Testet visade att enbart 2 av leksakerna innehöll hormonstörande ftalater, i båda fallen handlade det om ftalaten DEHP som är helt förbjuden att använda i leksaker.
Självklart så borde antalet leksaker innehållande ftalater vara 0, men om vi har i  åtanke att en granskning som gjordes av Kemikalieinspektionen 2013 visade att drygt 10% av leksakerna innehöll ftalater så visar ju denna nya undersökning i alla fall på en förbättring.
Det trista med det hela är att det verkar som att de ftalater som plockats bort ur leksakerna har ersatts med andra kemikalier som också har mjukgörande egenskaper. I detta test fann man de mjukgörande ämnena ATBC och DINCH som man inte vet mycket om.

Medvetenheten om riskerna med ftalater tycks ha ökat bland tillverkarna inom leksaksbranschen. Men samtidigt är det beklagligt att man gör det så enkelt för sig att man ersätter de förbjudna ämnena med andra kemikalier. Enligt kemikalieinspektionen är de leksaker som innehåller ftalater i regel inte svensktillverkade utan importerade. I Testfaktas artikel står det dock inte något om vart leksakerna som innehöll ftalater och de kemiska ämnena ATBC och DINCH kom ifrån.

Att medventenheten har ökat bland oss konsumenter är det ingen som helst tvekan om. Det är bara att googla "ekologiska leksaker" på nätet för att se vilket enormt utbud som finns.

Slutligen en bild på en "stressboll" jag hittade bortglömd långt in i en av mina lådor. Helt säkert innehåller den både en och annan ftalat, mjuk och illaluktande som den är.
Jag har så klart kastat eländet......................


......................och använder mig nuförtiden istället av en totalt gift- och ftalatfri "stressboll".Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Några ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar. Andra är förbjudna i sådana leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen. Kemikalieinspektionen

8 kommentarer:

 1. Roligt med lite positiva nyheter! NÅT positivt verkar i alla fall att hända... :)

  SvaraRadera
 2. Intresant blogg jag hittade här.
  Det där med balsam ska jag läsa och testa.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Bra att något blivit bättre. Har du skrivit om plastgolv någon stans? / Britt

  SvaraRadera
 4. Den "stressbollen" var verkligen söt!!! ;-)
  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Det var positivt. Tänker mer och mer på att jag inte vill ha en massa plast runtomkring mig.
  En annan sak, kan man köpa dina tvålar?
  Hoppas att du har det bra! Vi planerar åka söderut om ett par veckor,,, längtar!
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att jag längre fram ska kunna sälja tvålar, inte direkt i syftet att tjäna pengar utan för att "bli av med dem", så att jag kan göra fler. Har hela huset fullt med tvål (både mina egna men även tvålar jag inte kan låta bli att köpa). Så jag behöver hitta ett sätt att bli av med dem.:)

   Radera
 6. Bra att det ftalaterna försvinner, men lite oroande att de ersätts av annat som man inte vet effekterna av...
  Vi har samma sorts stressboll... olika färger bara... :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!