onsdag 17 december 2014

Ekologiskt godis

Bara en vecka kvar till julafton, tiden då dieter och det sunda tänket har en tendens att bli instoppade långt inne i ett mörkt skafferi - bara för att plockas fram och dammas av några veckor senare.
Och visst är det gott med julgodis!! När jag växte upp ägnade vi flera dagar åt att göra julgodis. Det var knäck, indisk kola, mintchoklad, ischoklad, små figurer av marsipan - listan tog aldrig slut. Men mitt bland allt det hemgjorda godiset dök alltid de där råsa och vita skumtomtarna upp, de var lika obligatoriska som julskinkan. Då var jag väldigt lyckligt ovetandes om är att det röda färgämne, E120, som används i dessa jultomtar och annat godis utvinns ur malda sköldlöss. Inte enbart ett ganska så ofräscht färgämne utan även tvivelaktigt ur hälsoaspekt.

Denna form av "naturliga" färgämnen är nog inte den vi vill ha i det vi äter?

Färgämnet E120, Karmin, som används för att ge röd färg till mat, dryck, kosmetika och textilier är godkänt både av EU och Livsmedelsverket. Likväl skriver Livsmedelsverket så här om ämnet:

Karmin (E 120), ett rött färgämne, har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Flera reaktioner har skett efter intag av en spritdryck färgad med karmin. (Karmin används i bl a Campari). Fall har också orsakats av yoghurt med frukt, av druvjuice, surimi, glass och isglass. Karmin har beskrivits som orsak till astma, rinnande ögon och snuva vid arbete i färgfabriker, med kosmetika- och kryddtillverkning och hos bagare och slaktare som hanterade karmin.

Tänk att det fanns en tid då jag trodde att Livsmedelsverket fanns till för att värna om oss konsumenter. Att vi kunde äta av det som finns på marknaden, som var godkänt av Livsmedelsverket, utan att oroa oss för vår hälsa.

Kissekatt som alltid fick en egen julklapp med posten från Sverige, innehållande
skumtomtar. Bästa kattgodiset (?) om kissen själv fick bestämma.

Men nu finns det en hel del gott godis gjort på ekologiskt odlad frukt, med oraffinerat rörsocker, utan konstgjorda smak- och färgämnen och som inte har tillsatser av syntetiska konserveringsmedel (och utan krossade sköldlöss).
Ekologiskt godis verkar vara på framväxt och mer ser mer och mer av det i mataffärerna. Har sett godis från Ekorrens ekologiska och Kung Markatta både hos Coop och Maxi. Eco-Vital är en annan tillverkade som även har en ekologisk veganblandning, finns på Vitaminvaruhuset.

Men bäst av allt är i alla fall hemgjort julgodis - eller hur?? Min favorit är något så enkelt som smält mörk choklad blandad med riven kokos. Fast jag förstår inte riktigt varför jag kallar det för "julgodis", det är nog katten jul året runt hos mig.

(Passar på att länka till detta tidigare inlägg om färgämnen, då jag skaffat "vanlig" livsmedelsfärg från mataffären som jag tänkt ha i mina tvålar).

5 kommentarer:

 1. Man blir mörkrädd när man ser ingredienserna ibland i viss mat.
  Numera äter jag bara köpt ekologisk, mörk choklad.
  Hemlagat godis måste ju vara vägen att gå. Då vet man precis vad det innehåller.
  Malda sköldlöss låter ju inte vidare trevligt.
  Ser att du har skumtomtar och inte skum tomte - med tanke på särskrivnings"eländet". ;) Kram!

  SvaraRadera
 2. Jo, det är nog många konstigheter i det vi stoppar i oss. även om jag försöker tänka innan jag handlar, så blir det ju en del ändå, och jag får väl erkänna att några sådana där sköldlöss blir det nog till jul...;)

  SvaraRadera
 3. Visst minns man hur man gjorde massor med godis. Inte minst marsipan som färgades i de mest groteska färger. Men man visste inte bättre.
  Tomtar till öronen finns här också.

  SvaraRadera
 4. Vilken söt katt!!!! Skumtomtar, som kattgodis... Ja varje katt är ju unik ;-)
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Det är nog inte bara färgämnen som är ofröscht i godis. Mitt bästa godis är choklad, nötter och mandel.
  Himmel så söt kisse är och så knasigt att han gillar skumtomtar, fast här älskar den ena katten popcorn. Jag räknar upp tio och sen får det vara bra.
  Önskar dig en fin julvecka
  Anette

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!