Vanligtvis har jag så kallade gröna fingrar, när jag sätter frön brukar de växa så det står härliga till. Tänkte att jag skulle sluta köpa Basilika och istället odla min egen, så för ett par månader sedan planterade jag en massa frön. Redan efter några dagar började det komma upp en massa med små knoppar, men sedan tog det tvärstopp. Utav alla frön har det endast blivit en ynka liten planta som fortfarande, trots omsorg och kärlek, bara är några futtiga centimeter hög. Snacka om att inte vara samarbetsvillig.
2 månader och bara några centimeter hög...
Ibland har jag använt Persilja till peston i avsaknad av Basilika, det låter kanske lite underligt, men har man bara i ordentligt med vitlök, ost och rostade mandlar eller pinjenötter så blir det faktiskt riktigt gott. Men så här års är det inget krut i persiljekrukan precis. Så för att stilla den stigande pestoabstinensen var det bara till att svälja stoltheten, glömma ekotänket för en stund och köpa en planta med Basilika.
Men min lilla lata basilikaplanta får snällt stå kvar på sin plats, kampen fortsätter och trägen vinner sägs det. Vem vet, den kanske skjuter i höjden någon dag?
På min fröpåse står det att basilikan skall förkultiveras i februari. Jag har också försökt tvinga den att växa tidigare, men den har ju medelhavsgener, så utan soligt fönster och någorlunda värme är det nog kört. Har du någon läslampa du kan skämma bort den med?
SvaraRaderaBy the way, tartar sås, hittade ingen egen men här: http://www.coolinarika.com/recept/przene-lignje/
Översatt till svenska:
100 g majonnäs
1½ dl gräddfil
1 tsk hackade kapris
80 g hackade cornichoner (små inlagda gurkor)
1 liten hackad gul lök
persilja
salt
peppar
Good luck med båda.
Tusen tack för receptet!!!!!
RaderaJag bor vid Medelhavet vintertid så basilikan får mängder med sol, men de är lika små och fjuttiga i alla fall. Kan ju alltid intala mig att det är fröna det är fel på ;)