torsdag 31 januari 2013

Grönsaksodling 2013

Det börjar väl bli dags att påbörja planeringen runt projektet Grönsaksodling 2013. Är en ganska så färsk nybörjare inom detta med odling. Kom inte riktigt till skott förrän jag fick boken "Grönsaksodling - Enkelt, ekologiskt & gott" av Lena Israelsson som present. Boken var som en adrenalinkick, toppenbok som gör att man vill kasta sig ut i grönsakslandet även om det är mitt i vintern och en halvmeter snö. Verkligen skriven till de/oss som vill komma igång med att odla ekologiska grönsaker.



I slutet av förra sommaren stod mitt lilla drömväxthus färdigt vilket ju gör att man längtar ännu mer efter att få sätta igång. Tänk att kunna ha plantorna inne i ett växthus. Till omväxling kanske vi i år kan äta tomater innan frosten kommer smygande?
I sommar tänker jag utöka min odlingsrepertoar med Mangold och Spenat, visst är jag vågad ;) Dessutom körde jag ner vitlöksklyftor i jorden i höstas, ska bli spännande att se om det blir något av dessa.

Ahhhh, enbart att tänka på att plocka med växterna, se hur de växer och äta dem gör att man får rysningar av välbehag.

måndag 28 januari 2013

1 av 17

Kan inte sluta förundras över varför inte fler odlare slutar använda besprutningsmedel och varför inte fler börjar köpa obesprutat. I helgen var jag på en gatumarknad där det totalt fanns 17 olika frukt- och grönsaksförsäljare. Endast 1 av alla dessa 17 sålde obesprutade grönsaker.

Enligt Konsumentverket besprutas konventionella svenska grönsaker upp till åtta gånger varje sässong med medel som ofta är klassade som miljöfarliga. En del av dessa besprutningsmedel anses vara cancerframakallande. Hur kommer det sig att de fortfarande är tillåtna?
I hälften av de grönsaker som undersöks i Sverige förekommer det resthalter av bekämpningsmedel. Även i barnmat har man hittat resthalter. Om all odling av grönsaker, blommor, bär och frukt i Sverige vore ekologisk så skulle vår miljö varje år slippa hela 45 ton av koncentrerat gift i form av kemiskt bekämpningsmedel!!

                                Och när de äter dom, använder de masken då också?


För egen del kommer jag i så stor utsträckning som möjligt fortsätta att välja bort kemikalier. Det gynnar inte bara mig som konsument utan förbättrar levnadsförutsättningarna för djuren, minskar risken att arbetare och odlare kommer i kontakt med kemikalier samt är skonsammare mot naturen

söndag 27 januari 2013

Nöden har ingen lag

Vad gör man när Basilikaplanteringen gått  i full strejk och man är desperat sugen på pasta med pesto?
Vanligtvis har jag så kallade gröna fingrar, när jag sätter frön brukar de växa så det står härliga till. Tänkte att jag skulle sluta köpa Basilika och istället odla min egen, så för ett par månader sedan planterade jag en massa frön. Redan efter några dagar började det komma upp en massa med små knoppar, men sedan tog det tvärstopp. Utav alla frön har det endast blivit en ynka liten planta som fortfarande, trots omsorg och kärlek, bara är några futtiga centimeter hög. Snacka om att inte vara samarbetsvillig.

2 månader och bara några centimeter hög...


Ibland har jag använt Persilja till peston i avsaknad av Basilika, det låter kanske lite underligt, men har man bara i ordentligt med vitlök, ost och rostade mandlar eller pinjenötter så blir det faktiskt riktigt gott. Men så här års är det inget krut i persiljekrukan precis. Så för att stilla den stigande pestoabstinensen var det bara till att svälja stoltheten, glömma ekotänket för en stund och köpa en planta med Basilika.

Men min lilla lata basilikaplanta får snällt stå kvar på sin plats, kampen fortsätter och trägen vinner sägs det. Vem vet, den kanske skjuter i höjden någon dag?

lördag 26 januari 2013

Botten upp

Hur ska man veta vilken typ av plast som är giftig och viken typ som är mer miljövänlig?
Det är faktiskt inte så svårt som man kanske tror att lära sig vilka plastförpackningar och plastflaskor som är de giftigaste och som bör undvikas. De flesta plastförpackningar har i botten en trekant med en ID-kod som identifierar vilken typ av plast de är gjorda av. De nummer som främst ska undvikas är 3, 6 och 7 - enkelt att lägga på minnet.

De flesta vattenflaskor har en 1 i botten vilken står för polyeteneterftalat (PET). Detta är en typ av plast som ofta förespråkas som ofarlig och med låg miljörisk. Men nya undersökningar har visat att vatten från dessa flaskor har en högre halt av hormonstörande ämnen i jämförelse med vatten från glasflaskor.

Läs mer om olika typer av plast på Sverige Naturskyddsföreningen.

Ha en trevlig lördagskväll!

fredag 25 januari 2013

Grönsakslycka

Har precis fått min grönsakslåda levererad fylld med färska grönsaker som väntar på att bli uppätna. Inte allt kommer från odlaren, en del är hämtat på ett ekologiskt kooperativ nere i Barcelona. Fram till för inte så väldigt längesedan var det snäpp på omöjligt att få tag på ekologisk frukt och grönsaker här. Så oftast blev det att vi åkte till Perpignan i Frankrike för att fylla på förrådet. Men nu, efter idogt sökande på nätet, har jag hittat några ställen att köpa ekologiskt på, direkt från odlarna - vilken lycka!


Det är något speciellt det där med att handla direkt från odlaren. Dels smakar det mycket bättre samtidigt som man gynnar traktens bönder. Försöker äta så mycket närodlat som möjligt och att äta det som sässongen erbjuder. Men ibland sätter Paellasuget in även vintertid och då behövs både gröna bönor och paprika. Denna tiden på året finns varken paprika, gröna bönor, zucchini eller aubergine på friland här, dessa produkter kommer så här års från Andalusien där de just nu har sin högsässong.

Visst borde man bojkotta matvaruaffärerna och bara handla direkt från producenterna precis som den gode Husfadern gör. Spännande projekt han har startat.

Trevlig helg!

torsdag 24 januari 2013

Badrumsskåpet

Kostrådgivarna har precis börjat en artikelserie med namnet Vad har du i badrumsskåpet. I denna första del tar de främst upp mineraloljor, vad mineraloljor är och hur man vet om en produkt innehåller mineraloljor. Bra att de börja skrivas allt mer även om vad som finns i de produkter som vi tillför kroppen så att säga från utsidan och inte bara genom det vi äter.





Fick en fråga om receptet på  den hemgjorda hudkräm jag skrev om i ett tidigare inlägg. Hittade receptet på Evelinas Ekologiska. Pecis som hon skriver är det lite som att göra majonnäs, hur enkelt som helst. Använde mig av olivolja och doftfri kokosolja, nästa gång ska jag använda linfröolja som inte luktar lika starkt som olivolja.


onsdag 23 januari 2013

Fem viktiga varor att byta till ekologiska

Den här länken till Naturskyddsföreningen har jag skickat runt bland vänner och bekanta. Förhoppningsvis kan det ju påverka någon till att kanske börja välja fler ekologiska produkter. Otroligt att man i ett stickprov på ett paket russin hittar rester av hela 26 (!!) olika bekämpningsmedel. Hur lyckas man få i en sådan otrolig mängd bekämpningsmedel i en och samma produkt?

Idag är det kallt och ruggigt, en perfekt dag för att laga Borsjtj/Rödbetssoppa. Tydligen finns det många varianter på denna goda rätt och även många varianter av stavningen. Receptet jag använder är helt vegetariskt och är fantastiskt gott en kall dag.





250 gr råa Rödbetor
1 Lök
1 Morot
125 gr Vitkål/Grönkål
7,5 dl Grönsaksbuljong
Youghurt/Gräddfil

Strimla kålen och fräs den mjuk. Skär övriga grönsaker och lägg i bland kålen, fräs några minuter. Häll i buljongen och koka ca 20 minuter, salta och peppra efter smak. Vill man ha soppan lite rödare kan man spara en halv rödbeta riva den grovt och lägga i den på slutet.
Serveras med en klick youghurt eller gräddfil.

tisdag 22 januari 2013

Baddaren

Hade nästan glömt hur det var att gå till köket, ta ett glas, öppna kranen, fylla det och DRICKA! Vilken lycka ett glas vatten kan ge... Tack vare den här manicken dricker jag numera kranvatten som bara smakar vatten.


Detta vattenfilter skruvas fast direkt på kranen och vips så är all klorsmak försvunnen. Nu är det slut med att köpa stora plastdunkar med vatten. Gjorde en beräkning över hur många dunkar vi gör av med om året och kom fram till att det är ca 200-300 5-liters dunkar. Hur mycket plast är inte det? I och för sig har det väl gått att dricka vårt kranvatten innan men smaken var så stark av klor att den gav assosiationer till att åter vara 9 år gammal och i full färd med att ta Baddaren i kommunens simbassäng.



Många matvarubutiker säljer numera plastpåsar av sockerrörsplast eller av komposterbar plast som ett alternativ till vanliga plastpåsar. Många gånger har man kanske inte råd med att köpa alla de ekologiska produkter som man skulle önska, men när det kommer till bärkassar så handlar det ju inte om några större summor precis.

måndag 21 januari 2013

Ekologisk marknad med grönsakstorka

I helgen gjorde jag slag i saken och åkte på en av de ekologiska marknader som hålls på lördagar och där man kan handla ekologiska produkter som frukt, grönsaker, kryddor, tvål, bröd och nötter direkt från producenten. For till byn Verges ca 4-5 mil härifrån med idén att komma hem med en stor och välfylld korg. Men väl där var det bara 2-3 halvsovandes grönsaksförsäljare som verkade ha glömt sina grönsaker hemma, så det där med en välfylld korg blev det inte mycket med. Kom i alla fall över Kålrabbi och Svartrot, 2 grönsaker som jag aldrig provat. Alltid lika spännande att prova nya smaker!


På tal om nya saker så är min surkål som jag satt på jäsning färdig och smakar riktigt gott. Inte för att jag vet hur surkål ska smaka då jag inte ätit detta på jättelänge och då tyckte det var oätligt. Vad händer egentligen med smaklökarna med åren måntro, mognar även dessa eller? Helt plötsligt tycker man om allt de där som man "när man var yngre" tyckte smakade riktigt illa.

Till surkålen använde jag bara vitkål, morot, vatten och salt. Hyvlade grönsakerna med osthyvel så att de blev riktigt tunna och hade den på jäsning ca 9 dagar. Kanske den skulle stått längre??





söndag 20 januari 2013

Tillsatsdjungeln

Att köpa hygienartiklar som tvål, balsam eller tandkräm tar helt plötsligt mycket längre tid när man blir mer medveten om de kemikalier som finns med i många av dessa produkter. Helt plötsligt står man och vänder och vrider på förpackningarna innan de hamnar i kundkorgen, förut tog man bara en förpackning tittade lite snabbt och kastade ner den. Men nu står man där och försöker läsa dessa miniatyrtexter som näst intill kräver medtaget förstoringsglas. Tyvärr kan man ju inte förlita sig på att en produkt som säljs som ekologisk eller naturlig är fri från skadliga kemikalier. Har till exempel träffat på ganska många "ekoprodukter" som säljs som Parabenfria men som istället för parabener innehåller Phenoxyethanol.

Så i denna djungel av tillsatser blev jag nyfiken på om man inte kunde göra sin egen hudkräm och googlade på  nätet. Detta blev resultatet...........


.......... en toppenkräm som funkar lika bra för mig som "köpekräm". Jätteenkel att göra. Har man bara olivolja, kokosolja, bivax, vatten, gryta, termometer, spis och en mixerstav hemma så är den gjord i ett nafs.

Detta har gett mersmak och nu är jag riktigt på bettet att försöka mig på att göra min egen tvål. Men tills jag kommer till skott får jag hålla till godo med denna härliga skapelse. En ekologisk och hemmagjord tvål som doftar ljuvligt av jordgubbar, blåbär och björnbär, man får nästan lust att sätta tänderna i den.



Ha en trevlig söndagskväll!

fredag 18 januari 2013

Hur börjar man?

Har suttit och rivit mig i skallen en bra stund nu och funderat över hur jag ska skriva mitt första blogginlägg.....

Så utan fler krussiduller och rakt på sak:
Denna bloggen är mitt sätt att dra ett strå till stacken för en bättre miljö där natur, djur och människan respekteras.

Välkommen till Fullblodsekologen!!
Annelie