fredag 27 september 2013

Miljövänliga veckan

Nästa vecka kör Naturskyddsföreningen en kampanj med  Miljövänliga veckan för att få fler att välja ekologiska alternativ. Självklart ska jag också hänga på och byta ut ett par varor. Kanske kommer jag äntligen till skott med att köpta den där ekologiska och tillsatsfria majonnäsen jag alltid står och sneglar på. Hittills har skygglapparna alltid åkt på helt automatiskt när jag ska plocka ner majonnäs i korgen, det är nog den där inneboende, ekonomiska lilla smålänningen som kopplar på försvarsmekanismen?

Man kan också vara med i Naturskyddsföreningen "ekokamp" mot våra danska grannar. De är tydligen bland de bästa i världen på att köpa ekologiskt och handlar dubbelt så mycket ekologiskt som i Sverige. Så vill du vara med att "klå dansken" (för att använda deras uttryck) så kan du gå in här



Önskar en trevlig helg med årets löktavla i Ventlinge på Öland där det nu i helgen är Skördefest.

söndag 22 september 2013

Miljövänligt i kattlådan

Det är nog ingen som har missat att jag är en stor kattälskare? Tycker att dessa fyrbenta varelser, som går med svansen i vädret helsäkra på att de är universums mittpunkt, är bland det charmigaste som finns. Vi har en liten grupp på 5-6 katter som vi sköter om tillsammans med våra grannar. Men även om grannarnas mat är god så är det vår trädgård som är sambandscentralen för detta kattgäng. Det är till oss de kommer när de behöver plåstras om, ta sig en siesta, få öronen rengjorda, åka till veterinären eller helt enkelt känner sig ömkliga och behöver bli kliade under hakan.

Alla som har haft katt med tillhörande kattlåda vet säkert hur onedbrytbar den "vanliga" kattsanden gjord av betonitlera är. Kommer ihåg ett tillfälle för många år sedan när vi på hösten skulle lämna sommarstugan och glömt hälla kattsanden i soporna. Fick för mig att hälla den bakom uthuset och tänkte att den kommer ju försvinna till nästa år. Men när vi kom tillbaks fram på försommaren flera månader senare så låg kattsanden kvar precis likadan, trots regn och snö.

Numera finns det miljövänliga och komposterbara kattströn.Tydligen så gör enbart katterna i Sverige av med ca 100 000 ton kattsand varje år!! Så visst är det väl värt att välja ett bra strö, bra både för miljön och kissekatten. Ett alternativ jag kan rekommendera är svensktillverkade Peewee som är en sorts sågspån. Spånet kan användas i en vanlig kattlåda eller i en speciel Peewee-låda som finns. Vill du veta mer om denna så kika in här, på Peewees hemsida. Där finns bilder och förklaring på hur denna fiffiga kattlåda fungerar.





fredag 20 september 2013

Liten blir stor

Önskar er en jättefin helg med ett par bilder från en svanfamilj vi stött på varje gång vi varit vid havet under sommaren. 
Har varit roligt att få följa dessa små dunbollars "uppväxt". Nu börjar de dessutom bli lite tonårskaxiga och fräser så det står härliga till när man kommer för närma.


Trevlig helg!

måndag 16 september 2013

Löparskorna lever längre än du tror

Har så gott som alltid hållt på med löpträning. Löpning är en drog för mig och när man väl fått smak på det där med löpning sitter man fast i det. (En positiv och behaglig "drog" dock). Efter att sedan tonåren sprungit i så att säga bra och ordentliga skor vilka helt enkelt byttes ut när de började kännas slitna och stumma så började jag plötsligt läsa om att löparskor behövs bytas ca var 120 mil eller ungefär vart 2:a år. Trodde blint på det skortillverkarna hävdade och började byta löparskor titt som tätt, fastän skorna fortfarande hade mycket att ge. Jag menar, vem vill riskera att få skador på grund av dåliga skor? Ja detta med löparskor och dess livslängd är ett ganska så omdebatterat tema,  de som varit inne på Jogg.se har kanske sett snacket som finns runt löparskor?

Numera har jag slutat med att gå på tillverkarnas linje om att byta skor så ofta. Nu skaffar jag nya skor när de gamla börja kännas som att det har gett sitt. Plånboken är glad över att spara ganska så mycket pengar på kuppen och mina ben/fötter/kropp mår precis lika bra. Känns lite som att det sunda förnuftet vunnit över skotillverkarna som med sina "nyaste rön" och ibland en del skrämseltaktik lyckas få in många i en skokonsumtionscirkel som jag tror bottnar mycket i att tillverkarna helt enkelt vill sälja fler skor.

 Trogna följeslagare.

Är det någon annan frustrerad löpare där ute som känner sig lite konfunderad över detta med skor och hur länga de kan användas så läs denna artikel hos Testfaktas.  

söndag 8 september 2013

Du plockar poäng Coop

Har aldrig varit så där överförtjust i Coops butiker. Tyckte tidigare att de var en smått tråkig butikskedja som inte alls lockade mig. Så när det var dags att handla blev det helt enkelt någon annan butik.
Men sedan jag började välja mer ekologiska varor så banne mig om Coop inte börjar plocka poäng. Coop har bl and annat en rad ekologiska mjölkprodukter av eget märke. Men främst är det nog ekologiska grönsaker som jag tycker att Coop, i jämförelse med många andra butikskedjor, har ett bättre utbud av. Varje vecka har de även Veckans ekologiska frukt eller grönsak som de säljer till ett bra pris, vilket jag tror och hoppas även kan leda till att fler och fler får upp ögonen för ekologiska varor. För ofta handlar vi nog oekologiskt utav bara farten, av gammal vana.

När det kommer till att välja ekologiskt så handlar det ju inte enbart om vad vi själva stoppar i oss för mat och vilka gifter vi därigenom kan få i oss. Genom att välja ekologiskt värnar vi ju även om djur och natur, om generationerna som kommer efter oss.

För min del har besöken på Coop ökat drastiskt under den sista tiden.


måndag 2 september 2013

Odla i (för) tung jord.....

....är defenitivt inte bra för morötter. Jag som alltid odlat i odlingskärl tänkte att jag i år skulle slå till och ha ett ordentligt trädgårdsland. Hade en matta liggande på det tilltänkta landet under hösten och vintern, och arbetade jorden ganska så ordentligt (?) i våras innan jag satte frön.

Rödbetorna och Mangolden har trivts jättebra i landet men de stackars morötterna har haft det jobbigt. Det ser i allafall så ut när vi väl får upp dem ur landet, vi måste gräva upp morötterna så hårt sitter de. När de väl kommer upp har den ena moroten konstigare form än den andra. De stackarna har inte kunnat växa nedåt för att jorden är så kompakt utan blivit konformade och växt ut åt sidorna.

Har hört talas om dessa Karottmorötter som är klotformad och som ska gå bra att odla även i tung jord. Det blir kanske aktuellt till nästa sommar? Har någon provat dessa morötter?

Problem med tung jord har man i regel inte om man odlar i kärl. Denna gamla plåttunna hittade vi ute i vårt uthus och det som förmodligen har använts till att koka kläder i använder vi nu till att odla spenat.